Aktuális

 

Itt a kánikula!

 

 

A meteorológusok előrejelzése szerint a hétvégére már igazi kánikula várható. (tudjátok honnan ered a kánikula szó?: a kánikula szóban szereplő canis latinul kutyát jelent. A főleg július végén és augusztusban tapasztalható tikkasztó meleget azonban nem a négylábú házi kedvencről nevezték el (merthogy kutya meleg van), hanem egy másik kutyáról. 
Az ókorban római csillagászok megfigyelték ugyanis, hogy a Nagy Kutya csillagkép legfényesebb csillaga a nyár közepén egyszerre kel a nappal. Ez a csillag a Sirius, melyet neveznek Suthisnak, Kutyacsillagnak és Caniculának, vagyis Kis Kutyának is. Ezek az ókori csillagászok úgy vélték, hogy a Sirius okozza a nagy nyári hőséget. A mai tudomány ezt az elképzelést már természetesen elveti, az elnevezés azonban megmaradt, s ezek szerint nagyon régről származik.) 
Ennyit a nyelvészkedő vénámról, és most nézzük, hogyan óvjuk gyermekeinket ebben a nagy melegben!

De most nézzük, hogyan óvjuk gyermekeinket ebben a nagy melegben!

 

Veszélyek

A csecsemők és kisgyermekek bőre sokban eltér a felnőttekétől. A csecsemőknek rosszabb a hőleadásuk, kevésbé tudnak párologtatni, azaz izzadni, ezért könnyebben kapnak hőgutát, ill. alakul ki náluk hőpangás a nagy melegben. A nap káros hatásainak sorában a harmadik, amely már nagyobb gyermekeknél fordul elő, a napszúrás. Ez lázzal, fejfájással, fénykerüléssel, súlyosabb esetben hányással, eszméletvesztéssel, görcsökkel jár. Oka a zárt koponyán belül, a hő hatására megnövekedett agynyomás. A nagy meleg hatására szervezetünk sok folyadékot és ásványi anyagot veszít. Ez is súlyosabb lehet a kisebbeknél és hamarabb alakulhatnak ki a következményes tünetek. Gyakran észlelhető kisebb-nagyobb testhőmérséklet-emelkedés is.

Védelem a nap ellen

Természetesen az elsődleges a közvetlen napsugárzás elkerülése, elsősorban a legveszélyesebb déli órákban. 11 és 15 óra között ne menjük napra, ne napozzunk. A csecsemőket azonban soha ne tegyük ki a napra, csak az árnyékba. De még ekkor is kenjük be testüket magas (20 feletti, de inkább 30-as) faktorszámú naptejjel. És soha ne hagyjuk a fejecskéjüket szabadon. A magas faktorszámú naptej használata javasolt a nagyobb gyermekek esetében is, sőt a felnőtteknél is érdemes ezt alkalmazni. Érdemes olyan jó minőségű készítményt keresni, amely megfelelő védőhatás mellett lehetővé teszi a bőr barnulását, azaz a bőrfesték mennyiségének emelkedését. Nyáron, a magas hőmérséklet és az erős napsütés mellett mindig kiemelkedően fontos a megfelelő öltözék viselete. Műszálas anyagból készült ruhanemű helyett természetes anyagút (pamut, vászon) adjunk gyermekünkre. A fenti óvintézkedéseket ki kell egészíteni bő folyadékbevitellel, amely csecsemők esetében kb. 1 litert, nagyobbaknál 1,5 litert jelent. Lehetőleg ne magas cukortartalmú szénsavas italokat adjunk, hanem elsődlegesen természetes ásványvizeket, ill. rostos üdítőket. Ezek az elvesztett folyadék mellett a sókat is pótolják. A testhőmérséklet csökkentésére gyakran (naponta többször is) fürdessük meg a kicsiket langyos vízben, ill. zuhanyoztassuk le. A manapság előforduló rekordmelegek még nagyobb megterhelést jelentenek a gyerekek szervezetére, ezért ilyenkor kiemelkedően fontos, hogy szellős, levegős, de nem huzatos helyen legyenek. Öltözékük is könnyű és jól szellőző legyen, pamutból, lenből, vászonból - vagyis csakis természetes anyagból. Az elvesztett folyadékot folyamatosan pótoljuk. Ne feledkezzünk meg arról, hogy az anyatejjel és tápszerrel táplált csecsemőknél is pluszfolyadék adása szükséges! Ha szabad levegőre megyünk velük, akkor árnyas helyre tegyük őket, és bőrüket kenjük be napvédő krémmel. Ha véletlenül mégis jelentkeznének a napsugárzás káros hatásai, akkor vigyük őket hűs, sötét szobába, folyamatosan kínáljuk folyadékkal. Folyamatosan ellenőrizzük testhőmérsékletüket, és ha szükséges, csillapítsuk lázukat. Súlyos esetben forduljunk orvoshoz.

Mit együnk a nagy melegben?

Együnk sok gyümölcs- és zöldségfélét. Nyersen, párolva, főzve, salátának és leveseknek elkészítve.

Ezek az alapanyagok nagy mennyiségben tartalmaznak vitaminokat és ásványi anyagokat, valamint folyadéktartalmuk

is jelentős. Jó szomjoltó a citromos vagy bármilyen gyümölcs-, illetve gyógynövénytea, a limonádé, az ásványvíz.

Fogyasszunk több joghurtot, kefirt, aludttejet, mert a savanykás ízek is jól oltják szomjúságunkat.

Kerüljük a túl zsíros, fűszeres, nehezen emészthető ételeket.Csecsemők és kisgyermekek esetében fokozottan oda kell

figyelni, mivel hajlamosabbak a kiszáradásra. A szoptatott csecsemőknél az anyatej fedezi a napi folyadékszükségletet,

de kánikula esetén érdemes ezt kipótolni. Leghelyesebb, ha forralt és a csecsemő testhőmérsékletére lehűtött vizet

kap. Ebbe csavarhatunk pár csepp citromot, esetleg világosan elkészített csecsemőteát is adhatunk.

 

 

És hogy a sok óvintézkedés mellett jól is érezzük magunkat

Következzék néhány hűsítő játékötlet!
A muffinsütő mélyedéseibe tegyünk egy-egy szép nagyobb, vagy több apró virágot. Ha a megfagyott virágokat fel is szeretnénk akasztani, ne felejtsünk egy kis szalagot, vagy zsinórt is a mélyedésekbe illesztgetni. Utána mehet a fagyasztóba. A végeredményt egyrészt lehet csodálni, másrészt forró nyárestéken a gyerekek fürdőjébe tenni fürdés közben, vagy a kerti pancsolóban nézni, hogyan szabadul ki virágunk jégköpenyéből. Kedves rítus lehet, hogy mikor felakasztjuk a kertben a befagyott virágokat, kívánunk valamit. Ha sikerül elkapnunk a virágot, mielőtt a jégből kiolv
adva a földre esne, teljesülni fog a kívánságunk

Akadálypálya

A kertben készítsünk a gyermekünk életkorának megfelelő akadálypályát. Például: végig kell egyensúlyozni egy deszkán, föl-le kell lépkedni ládákra, bójákat kell kerülgetni, átmászni egy asztalon, átkúszni az asztal alatt stb. A nehezítés itt annyi, hogy minden gyerek kap egy poharat teli vízzel, és azt a kezében tartva kell teljesíteni a pályát! Kinek marad több víz a poharában a pálya végére?

Jégbe fagyott kincsek

Rakjunk apró "kincseket" (pénzérme, kavics, gesztenye,

műanyag mütyür játékok ...) egy fagyasztást tűrő edénybe.

Öntsük fel vízzel, és tegyük be a fagyasztóba. Ha teljesen megfagyott,

borítsuk ki az edényből egy kis kádba, lavórba.

Készítsünk oda még: egy másik edénybe langyos vizet,

vizipisztolyt, locsolókannát, kiskanalat és már kezdődhet is a kincsvadászat.

A gyerekeknek meg kell próbálniuk kiszabadítani a kincseket a jég

felolvasztásával. Ha lehet, legalább két rétegben fagyasszuk,

hogy ne csak az alján legyen az összes kincs. 

Ja, és az apukák

Az apukáknak pedig jó szórakozást a kezdődő foci világbajnoksághoz!

 

Adj szót, vigaszt, ha van falatot,
derűt, tudást, vagy békítő kezet,
mindez Tiéd! Vesd másba s nézheted,
hogy nő vetésed, hozva dús kalászt,
s meggazdagítva lelked asztalát.
Csoda történik: minél többet adsz,
Te magad annál gazdagabb maradsz.
-Bódás János-

 

Meghívó

Szeretettel várunk minden kedves Édesanyát 2012.03.14-én  du-án 14:30-kor, a Kastélykerti Gyerekházba, ahol egy nőgyógyász tart előadást az érdeklődőknek.

 

„A nő járja az élet igazi útját. Ő a művészet.”
    
-Gárdonyi Géza-

 

 

A Kastélykerti Gyerekház farsangi mulatsága,

2012.02.22-én délelőtt 9 órától kerül megrendezésre,melyre mindenkit szeretettel várunk!

 


 

Pápai Ildikó: Tavaszköszöntő

Februárban, farsang felé
elkergetjük a telet,
bár szép volt a nagykarácsony,
fáztunk éppen eleget,
kérünk egy kis meleget!

Jelmezt öltünk, síppal-dobbal
lármázunk egy keveset,
hogy a hosszú, szürke álom
érjen véget, ha lehet,
s ne hozzon több hideget.

Így várjuk a langyos tavaszt
számláljuk a perceket,
reggel-este, napról-napra,
a kedvünk is kedvesebb,
ha az égbolt derűsebb.

 

 

 


 

 

 

 

Áldott ,Békés Ünnepeket és Eredményekben Gazdag,Boldog Új Évet,

kívánnak a Kastélykerti Gyerekház dolgozói az Édesanyáknak és Szeretteiknek!

 

 

Kedves Gyerekházasok!

2011.12.05-én délelőtt 9órakor érkezik hozzánk a Mikulás!Mindenkit szeretetettel várunk,gyertek,hogy együtt üdvözölhessük!

 

 

 

Kedves Gyerekházasok!

Szeretettel várunk Titeket az adventi időszakban  és  a Mikulás érkezése előtt kis közösségünkbe,ahol az Ünnepre hangolódva ,egyzerű és praktikus foglalkozások sorozatával és különböző technikák alkalmazásával tesszük,hangulatosabbá a várakozást.

 

 

 

 

 

Születésnap!!!!!!

 

"A jövő azoké, akik hisznek álmaik szépségében."
-Eleanor Roosevelt-

 

Szeretettel várunk minden 0- és 3 év közötti kisgyereket Édesanyjával
2011.11.08-án délelőtt a Gyerekházba,ahol kétéves születésnapunkat
tartjuk. Ünnepeljünk EGYÜTT és legyen egy szép napunk!


 

 

 

 

 

Szeretettel várunk minden kedves Édesanyát és 0-3 év közötti gyermekét foglakozásainkra,melyet az ősz sokoldalúságával és szinességével teszünk hangulatosabbá!